Upptäck Luleås Skärgård

Luleås vidsträckta skärgård är en upplevelse i sig och något du sent kommer att glömma. Här samsas de 1312 öarna med skiftande flora och terräng som länge varit välbevarade hemligheter hos befolkningen men som nu välkomnar resande från hela världen att ta del av dem.

Luleås skärgård tillhör Bottenvikens skärgård som sträcker sig hela vägen från Skellefteå i söder till den finska gränsen och Haparanda i nordost. Skärgården är präglad av årets alla väderfenomen så som midvinterns isande vindar till sommarens värmande strålar som sakta går över till en slående midnattssol.

Från Elite Stadshotellet i Luleå har du nära till havet och naturen. Under sommarhalvåret går det flera turabåtar som tar dig till de mest populära öarna och vi hjälper dig gärna med din bokning när du är gäst hos oss. Nedan har vi samlat våra bästa tips.

735-510-explore-luleas-skargard.jpg

Sandön

Sandön är den största ön i Luleås skärgård och är även den mest bebodda ön. Med dess stora yta har Sandön mycket att erbjuda, allt från klapperstensfält till naturreservat och Klubbvikens havsbad med badplats och restaurang. Här är det lika vanligt att ta sig ett dopp i det blå som att snöra på sig vandringskängorna och bege sig ut på en hajk längst den östa udden.

Sandön når du med turabåtar som trafikerar dagligen eller varför inte hyra en roddbåt för att själv ta dig den korta biten från Tjuvholmssundet på fastlandet över till Sandön. 

735-510-explore-klubbviken-lulea.jpg

Kluntarna

Kluntarna är den ön som många Luleåbor skulle benämna som sin favoritö. Ön har sedan flera hundra år landstigits för fiske och jakt och på senare tid även för att ta del av dess skiftande natur. Är du en fågelfantast är detta ön för dig, fåglar så som vadarfåglar, strandpipare, rödbena och roskarl ses ofta här. På ön kan du besöka labyrinterna, gammelhamnen, utsiktstornet och Kluntgubben. 

Hela ön är sedan år 1988 ett naturreservat och stor beaktning för miljön förväntas av besökarna.  

Brändöskär

Brandöskär är ö med en unik skärgårdskaraktär, mycket vacker men präglad av väder och vind i sekler. Den vackra ön består till stor del av klippor, sten, sand och svallad morän. Här finner du även en välbesökt gästhamn med både möjlighet till bastu och bad. Missa inte ett besök till skärgårdskapellet där du finner en altartavla målad av konstnären Erik Marklund. 

Hit trafikerar turabåtarna dagligen under sommartid. 

735x510-explore-skargard-2.jpg

Junkön

Vackra Junkön är en större ö med flertalet bofasta. För dig som älskar fiske är det här en idealisk ö att besöka. Under sommartid fiskas bland annat strömming, laxöring och sik. På hösten fiskas här också den åtråvärda löjrommen. Den sidan av ön som är tillåten att besöka bjuder på skärgårdsmuseum, sommarcafé i gästhamnen och en över 200 år gammal väderkvarn. 

Ön når du med någon av turabåtarna som trafikerar dagligen sommartid.  

en vacker fasad på stadhotellet i Luleå

Elite Stadhotellet Luleå

Upptäck Norrbottens vackra pärla Luleå och vårt anrika Stadshotell som länge varit en självklar mittpunkt för såväl stadens invånare som resande på besök. Här bor du med närhet till stadens utbud så som shopping, restauranger, hav, natur och nöjen runt hörnet. Hotellet erbjuder 159 smakfullt inredda hotellrum för en trivsam vistelse.